25 Eylül 2009 Cuma

Crap Gadget nedir, ne değildir?

Hepimizin aklına ilk geldiğinde "Aaa! Süper fikir lan!" diye düşünüp sonra uyguladığımızda pek de o kadar iyi olmadığını gördüğümüz fikirler vardır. Söz konusu gadgetlar olunca çoğumuzun bu fikirleri uygulama şansı olmaz. Ama Allah'tan, bu gadgetları üreten firmalarda çalışan bizim gibi insanlar da var ve ne hikmetse bu fikirleri uygulamak için patronlarını da ikna edebilecek yeteneğe sahipler. Bu sayede gadget dünyasındaki bu ilginç fenomeni tanıma fırsatı bulabiliyoruz.

İncelediğim ürünlerin bir çoğu için "Ama ne işimize yarayacak ki?" sorusu aklımı kurcalamıştır. Ama aklımı daha fazla kurcalayan soru ise "Bunlari kim satın alıyor?" sorusudur. Evet bunları satın alan insanlar var, var ki birbirinden saçma özellikleri olan gadgetlar piyasaya sürülüyor. Bu garip durumu yaratan gadgetlar için üretilen isim ise crap gadget. İngilizceden mot a mot çevirecek olsak pek edepsiz bir anlamı olacağı için ben bu tür aletlere lüzumsuz edevat olarak isimlendireceğim. Görünürde para eder bir fonksiyonları olmamasına rağmen bun tür aletleri takip eden ve satın alan, biriktiren insanlar için bir tutku haline gelmiş ürünler bunlar. Peki tanımı nedir? Bir ürünün Crap gadget tanımına dahil olması için ne gibi özellikleri olması gerekir? Bu konu aslında çok karmaşık fakat genel olarak neyin crap gadget olup neyin olmadığına karar veren şeye biz sağduyu diyoruz. Örnek vererek anlatalım:



İşte görür görmez "Budur!" denilebilecek bir crap gadget. İçerisindeki elektromıknatıs ve doğal mıknatıslar sayesinde, hanım kız figürümüz direğin çevresinde dans ediyor. Ayrıca dahili speakerlarıyla size müzik de iletebiliyor. İhtiyacı olan elektriği ise USB portundan aldığı için her yere götürebilirsiniz! Ne kadar sapık birisi olduğunuzu herkese anlatmanın en güzel yollarından birisi!


 

 İşte harika bir fikir! Pizza dilimlemek en büyük sorunu olanlar için biçilmiş kaftan! $40 harcamanın en iyi yolu, mutfaktaki en büyük yardımcınız... Sadece pizza kesen bir alete avuç dolusu para verip kendini salak gibi hissetmenin verdiği keyif için ise ücret alınmıyor.




Tabiki en favori, en crap gadget'ı sona sakladım. Düşünüldüğünde çok iyi bir fikirmiş gibi gelip uygulamaya geçildiğinde crap olduğu ortaya çıkan gadgetlara en iyi örnek. Dışarıdan normal hatta biraz da modası geçmiş bir mouse gibi görünebilir. Ama kapağı kaldırdığınızda altından hassas bir elektronik tartı çıkıyor! Da dam!Ortalama bir kullanıcı olarak hiç bir şekilde ihtiyacınız olmayan bu cihazın fiyatı ise $59.95!

Sanırım örnekler aklınızda bir çok soruyu cevaplandırmıştır. Crap gadget üreten firmalar sadece yurt dışında da değil. Geçen gün kuzenimin elinde tamamen Türk işi bir crap gadget gördüm. Ne yazık ki fotoğrafını çekme fırsatım olmadı. Üzerinde Atatürk portresi bulunan, anahtarlık halkasına bağlı bir USB flash disk. Atatürk... Get it? Right...

 Crap gadgetlar, diğer tüm gadgetlar gibi biz nerdlerin hayallerini süslemekte elbet. Bunun en önemli sebebi, ucu bucağı bitmeyen espri anlayışımızı besleyen unsurlardan birisi olması ve aşağıdaki ürün gibi sadece bizim için değil herkes için koleksiyon değeri olduğu aşikar olan parçaların bulunması...




Margareth Thatcher şeklinde ceviz kırıcı! Cevizleri eteğinin altında kırıyor!

.............
Thatcher the nutcracker!

Anladınız mı! Aah! Neyse.... Komik işte.... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder