6 Ocak 2011 Perşembe

tablet pc nedir ne değildir?


ipad’in geçtiğimiz sene içerisinde piyasaya çıkması ve anında rakibini bulması ile bu yılın ve önümüzdeki birkaç yılın tabletlerin dönem olacağını anlamıştık. Aslında yeni değil, taa 2001 yılında Bill Gates’in sunduğu ve şampiyonluğunu yaptığı bir kavramdı tablet pc. Ancak uzun yıllar fiyatların yüksek kalması ve Microsoft’un başarısız pazarlama operasyonu yüzünden birkaç ciddi örnek dışında fazla talep görmeyen bir platform oldu. Var olan kavramları alıp yeniden üretme konusunda çok başarılı olan Apple’ın konuya el atması ise 2008 yılının sonlarına doğru oldu. İlk dedikodular o vakitler ortaya çıktı. 2009 yılı boyunca da kah Apple’daki bir yetkiliden teyit  edilmiş bilgiler, sızdırılan kah patent başvuruları internette dolanmaya başladı. Nihayet muradımıza erdik ve 2010 yılı içinde hürmetlim Steve Jobs delikanlı gibi çıktı açıkladı. Ve iphone benzeri bir salgını da başlattı. Hatta öyle ki steve jobs’un açıklamasından birkaç gün önce aksesuar firmaları ipad için kılıf vs. gibi yan ürünlerini duyurmaya başlamışlardı bile. 



Apple tablet fikrine eğilmişken rakipleri de boş durmuyordu tabi. Hemen akabinde Samsung’da Galaxy Tab ile karşımıza çıktı. Form olarak 9 küsür inçlik karemsi ipad’in karşısına 7 inç ekranı ile daha uzun bir dikdörtgen bir şekilde karşımıza çıktı. Bu format ile tek elle dahi kullanılabilen bir cihaz olan Galaxy Tab için Samsung yetkilileri yıl sonuna kadar 10 milyon (10.000.000!) adet cihaz satışı hedefi belirlemişlerdi. Haberlere göre sanırım bunu başardılar da.


  
Peki tablet nedir? Her şeyden önce taşınabilir medya ve mobil interneti tüketebileceğiniz bir platformdur. Pratiktir, görmek istediğiniz her şey parmaklarınızın ucundadır. Hem cihazlar hem de kullanılan arabirim pclere oranla çok daha kolay bir şekilde kişiselleştirilebilir. Ayrıca iletişiminize de renk getirebilcek cihazlardır. Öte yandan bu cihazların pclerin saltanatını alaşağı edecekleri beklentisi ise şimdilik akla yakın görünmüyor. Bu cihazlar tüketmek için çok kullanışlı olsalar da henüz bir şeyler üretmek için o kadar da uygun değiller. Piyasaya çıkan bir çok ipad ve galaxy tab çevre birimi içerisinde bluetooth klavyeler veya klavye içeren kılıfların büyük yer tutması bunun en büyük göstergelerinden birisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder