9 Ekim 2009 Cuma

Palm'ın küllerinden yeniden doğuşu



1996'ta ilk Palm Pilot 1000 (soldaki resim) piyasaya çıktığında, cebe giren ilk bilgisayar/ajanda benzeri jihaz değildi. Ama 90'ların en çok talep gören cihazlarından birisi haline geldi. Bilim kurgu filmlerinde tasvir edilen cep bilgisayarı/ıvır zıvır gibi değildi fakat beklentileri fazlasıyla karşılıyordu. Üstelik daha sonra Palm OS ve webOS'a dönüşecek olan işletim sistemi sayesinde tam anlamıyla kullanıcı dostu bir arayüze sahipti. Hızla artan satışlar ve ardı adına piyasaya çıkan modelleriyle bütün mobil kullanıcıların sevgilisi haline gelen Palm 2000'lere girerken karşılaşacağı problemlerin farkında değildi. Gelişen teknolojiye hızla ayak uydurmalarına rağmen gelişen GSM ve CDMA teknolojilerinin palazlandırdığı cep telefonu üreticilerinin ardı ardına piayasaya sürdüğü akıllı telefonlar ve Microsoft'un Windows CE ile PDA ve Smartphonelar için işletim sistemi üretmeye girişmesi, Palm'ın popülerliğini zora soktu. Daha ucuz cihazlar ve daha yaygın sistemlerle çalışan (en azından söylem bu şekilde) işletim sistemleriyle rekabet edemeyen, kendi işletim sistemini de 3. parti uygulama geliştiriciler için cazip bir hale getiremeyen Palm, pazar payını çok hızlı bir şekilde kaybetmeye başladı. Uzunca bir süre tek rakibi olan Ipaq ile aynı dönemde smartphone üretimine de giren Palm, bu ürün grubunda başarılı örnekler çıkaramadı. Hızlı bir şekilde iflasa sürüklenen şirket önce IBM'e, sonra da bir Japon yatırım şirketine satıldı. Bu süreçte kendi işletim sistemini bir kenara bırakarak Windows Mobile kullanmaya başlayan Palm ürünleri kendilerini diğerlerinden ayıran en önemli özelliğini de kaybetmiş oldu. Bir de teknolojik ürünler tarihinin en büyük floplarından birisine imza attı: Palm Foleo. Palm Foleo kendi başına ayrı bir yazıyı hakediyor o yüzden bu konuya sonra değineceğiz. Ne diyorduk? Palm, 2000'lerin sonuna doğru Centro (aşağıdaki resim) ile tekrar atağa kalksa da bir çok farklı mecraya yatırılan (product placement gibi) dev reklam bütçesi başarıyı getirmedi.


2008 yılında yönetimi büyük oranda değişen şirket 2009'a fırtına gibi girebilmek için yepyeni bir proje başlattı. Bu proje kapsamında Palm özüne dönüyordu. Windows Mobile işletim sistemini bırakarak webOS (aşağıdaki resim) adı verilen yeni bir işletim sistemi geliştirmeye başlamıştı. Java, HTML5 gibi web tabanlı teknolojilere dayalı bir işletim sistemi olacak olan bu yeni OS 3. parti uygulama geliştiricileri hedeflemişti. Çok geçmeden yeni cihazın önce bazı bilgileri basına sızdırıldı Çok geçmeden de resmi duyuru geldi. PalmPre ismi verilen cihaz hem tasarım, hem özellikler hem de işletim sistemi hasebiyle hemen iPhone killer olarak nitelendirildi. Başarılı bir lansman sürecinin sonunda PalmPre bu ağustosta piyasaya çıktı.


PalmPre 90'ların efsane cihazlarını üreten Palm'ı kurtaracak mı? bunu zaman gösterecek. Fakat ilk rakamlar gayet olumlu. Palm Pre ile eş zamanlı geliştirilen, PalmPre Lite da diyebileceğimiz Palm Pixi ise bu haftalarda piyasaya çıkacak. Palm Pre ve Pixi'nin özellikleri ile ilgili yazımızda yine bu hafta içerisinde burada olacak.
Görüşmek üzere...




Palm Pixi (sol) ve PalmPre (Sağ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder