3 Kasım 2009 Salı

Bir symbian vardı, ne oldu ona?



Bir zamanlar bütün cep telefonları için ortak bir işletim sistemi hayali vardı. 1998'de buna bir adım yaklaşılmıştı sanki. Psion'un EPOC işletim sistemi bazlı yeni bir sistem geliştirmek için dönemin 5 büyük cep telefonu üreticisinin bir araya gelmesiyle Symbian ortaklığı kuruldu. Yeni üretilecek işletim sisteminin de adı buydu. Şahsen ben heyecanlanmıştım o dönem.Heyecanımın sebebi ise tüm cep telefonları için ortak bir platform, yazılım geliştiricileri için at sürüleri koşturulacak bir çayır demekti. Hem bizim gibi kullanıcılar için cep telefonlarını daha efektif bir hale getirecekti bu yazılımlar hem de genç yazılımcıların kendilerini geliştirmesine olanak verecekti. Belki yurdumdaki yetenekli ve işini iyi yapan gençler de kendilerini gösterebilecek bir mecra bulurlardı. O dönemde heyecanlanan tek ben değildim. Örneğin teknoloji severlerin yakından tanıdığı Burak Bayburtlu kardeşim, taa 2002'de Symbian'ın kısa sürede bütün smartphone piyasasını domine edeceğini öngörmüştü.İtiraf etmeliyim ki ben de öyle. Öyle de oldu zaten. 2005 yılına gelindiğinde Symbian'ın pazar payı %70'i çoktan aşmıştı. Ama açık kaynak kodlu olmaması beni kıllandırmıştı tabi.

Kaynak: http://www.redfivelabs.com/

Symbian'ın hızını kaybetmesi de tam olarak bu yüzden oldu. Önce konsorsiyumdan çekilen Psion'un hisselerini Nokia'nın almak istemesi konsorsiyumun diğer üyelerini epey kıllandırdı. Nokia'nın tekel yaratmaya meraklı yöneticilerinin daha önce de benzer hareketlerini görmüştük. Daha sonra Nokia'nın Symbian'ı sahiplenmesi geldi. Zaten bu %70'lik pazar payı da Nokia'nın tüm ürünlerinde Symbian kullanmasıyla elde edilmişti. Symbian ortaya çıktığından bu yana bu işletim sistemi neredeyse tüm Nokia modellerinde kullanıldı. Diğer markaların bu işletim sistemini kullanımı ise gittikçe düştü. Örneğin 2009 yılında piyasaya çıkan Symbian işletim sistemli 13 telefondan on adedi Nokia, biri SonyEricsson biri de Samsung. (symbian.org) Symbian'ın gelişmesine asıl darbeyi vuran da Android oldu. Piyasaya sürülür sürülmez herkeste bir merak uyandırdı ve benim Symbian'da beklediğim açık kaynak özelliği sayesinde bir çok üreticinin de tercihi oldu. Androidli telefonlar 2008'in ilk yarısında piyasaya çıkmış olmasına rağmen Samsung Galaxy ile henüz Türkiye pazarına girmiş sayılır. General Mobile'ın DSTL1'i için ise piyasaya giren ilk Android işletim sistemli telefon olmasına rağmen büyük bir üretici tarafından getirilmediği için piyasada çok etki yapmadığını da söylemek lazım.

Tabi Symbian'cılar da Android'in yarattığı rekabete, iki yıl içerisinde tüm işletim sistemini Nokia ile ortak bir proje çerçevesinde açık kaynak olarak yayınlayarak cevap vermeye çalışıyorlar. Haber piyasaya düşeli neredeyse 8 ay olmasına rağmen gelişmeler nelerdir pek bilinmiyor. Benim fikrimce bu hareket de Symbian'ı kurtarmaya yetmeyebilir. İnsanların hevesi kaçtı. Nerede 6600'ın symbian tabanlı olmasının yarattığı heyecan ve geyik fırtınası?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder