28 Eylül 2009 Pazartesi

E-reader: basılı kitaplar tarih mi oluyor?

Bir çok bilim kurgu hikayesinde ve filminde karşımıza çıkan bir kavram da elektronik kitaplardır. Gerçek bilim insanları da bu hayali gerçekleştirmek için bir çok girişimde bulunmuşlar. Fakat 1997 tarihli bir MIT araştırması olan e-ink (elektronik mürekkep) teknolojisine kadar bu işin ekonomik ve üretilebilir bir bir yolu bulunamamıştı.E-ink teknolojisinin ortaya çıkışından itibaren elektronik firmaları da bilim kurgu yazarlarının bu eski düşünü gerçeğe dönüştürmek için harekete geçtiler.


Softbook (1998)


Ticari olarak satışa sunulan ilk e-readerlar Softbook  ve Rocketbook (solda), 1971'de başlatılan elektronik kütüphane projesi Gutenberg Project'i normal kullanıcılara ulaştırma amacını güdüyordu. Fakat donanımlarının pahalı olması ve kullandıkları LCD ekranlar sebebiyle elektrik sarfiyatlarının çok yüksek olması, iki ürünü de pratik olmaktan uzak tutuyordu. Bu yüzden uzun bir süre, üzerinde durulacak e-reader projeleri ortaya çıkmadı. E-ink teknolojisinin, e-reader'lara uygulandığı ilk ürün olan Sony Librié'nin 2005 sonlarında piyasaya çıkmasıyla beraber e-readerlar tekrar gündeme geldi. Elektronik mürekkebin sayesinde çok daha uzun pil ömrü ve daha ucuz donanım, gelişen e-ticaret olanakları ve mobil iletişimin sağadığı yeniliklerle istendiği zaman internete bağlanarak kitap satın alınabilinmesi fikrinin de yardımıyla bir çok elektronik ve bilişim şirketini bu alana yöneltti. 2006 ve 2007 yıllarında ardı ardına piyasaya çıkan iRex Technologies Iliad, Jinke Hanlin, Sony Reader PS-500 ve Booken Cybook gibi ürünler ile e-reader lar arasında kıyasıya bir rekabet başladı.









Amazon.com'un 3 ürünü: Kindle (2007), Kindle II ve Kindle DX (2009



2007 yılının Kasım ayı ise, online medya satışı yapan intrnet devlerinden Amazon.com'un e-reader projesi olan Kindle'ın piyasaya çıkış tarihiydi. E-reader konusuna geniş kitlelerin dikkatini çeken ürün de Kindle oldu. Amerika'da piyasaya sürüldüğü gün ilk 6 saat içerisinde tüm stokları tükenen Kindle büyük bir ticari başarı hikayesi yarattı. Bunun üzerine diğer bir çok firma da yeni e-reader ürünlerini piyasaya sürmeye başladıar. Kısa sürede Sony, Irex technologies, Jinke gibi üreticilere Samsung, Interead ve Elonex gibi üreticiler de katıldı. Fakat 2009 yılında ardı ardına Kindle II ve Kindle DX ismiyle iki yeni ürün daha çıkaran Amazon, tıpkı Apple'ın Iphone ile yaptığı, sonradan girdiği pazarın standartlarını belğirleme başarısı gibi, e-reader standartlarını belirleyen firma haline geldi. Amazon'un bu başarısının altında uzun süre önce e-readerlar'a içerik tedarik etmeye başlamış olması ve e-book pazarını elinde tutuyor olması da vardı tabi.

1 yorum:

  1. Iste en sevdigim elektornik urunlerden biri. Bakalim ne zaman yayginlasip da her yani kaplayacak? Bu kadar uzun zamandir bu kadar atil kalmis olmasi sasirtici..

    Gerci giderek genisleyen ekranli, giderek hizlanan internet baglantili ve milyonlarca uygulamanin seri sekilde eklenebildigi cep telefonlarinin bu aleti yutma ihtimalleri de var ama bakalim gorelim..

    YanıtlaSil